YT Showroom - шаблон joomla Joomla

Termoizolatia peretilor exteriori

Cum se realizeaza corect termoizolatia peretilor exteriori?
De ce termiozolarea peretilor la exterior?

Mai multe straturi asigura un confort termic superior si o protectie buna impotriva umiditatii atat de necesare pentru a avea un spatiu interior in care sa ne desfasuram activitatile in cele mai bune conditii.
Principiul este simplu si anume indepartarea cat mai mult posibil a impactului temperaturii si a pantrunderii umiditatii de fata interioara a spatiului de protejat, adica cam la fel cum procedam si noi cand vrem sa ne protejam, alegand haine mai groase, in mai multe straturi, dar si o pelerina impotriva ploii. Dezideratul este de a respecta cerintele standardelor Uniunii Europene pentru confort termic si anume ca intre temperatura aerului din interiorul cladirii si temperatura suprafetei interioare a peretelui sa obtinem o diferenta de 2°C.
Termoizolarea din exterior este astfel cea mai sanatoasa solutie din punct de vedere fizic si pentru cladire. Prin aceasta metoda sunt eliminate toate puntile termice, materialele ce fac parte din structura de rezistenta ramand astfel in zona calda, intr-un mediu relativ constant in raport cu variatiile factorilor de mediu (temperatura, umiditate, vant, etc. ), ceea ce le imbunatateste performanta in timp.
Nu numai cladirile noi sunt potrivite a fi protejate cu polistiren extrudat XPS, ba chiar este recomandata anveloparea constructiilor existente obtinandu-se avantaje specifice evidente: cresterea confortului interior, eliminarea mucegaiurilor din spatiile afectate de umezeala si condens, reducerea consumului de energie necesara pentru incalzire, respectiv racire, si implicit si a cheltuielilor aferente, contribuind si astfel la protectia mediului inconjurator. Nu in ultimul rand este de luat in calcul si aspectul estetic evident imbunatatit al cladirii in urma lucrarilor de reabilitare termica.


De ce trebuie sa tinem seama?
Cunostintele si pregatirea anterioara va vor aduce economii de timp si mai ales de buget. Cum anveloparea este o investitie nu tocmai de neglijat si care are efecte pe termen foarte lung, devine evidenta necesitatea de a alege materialele potrivite care sa va scuteasca de neplaceri in viitor. Indiferent ca realizati termohidroizolarea in regim propriu sau angajati o firma specializata in montarea termosistemului recomandarea noastra ferma este de a consulta specialistii si de a intocmi proiectul de executie.
Cele mai importante conditii de luat in considerare in dimensionarea termosistemului sunt: amplasamentul constructiei, prin factorii de clima caracteristici zonei;  intr-un fel fiind afectata o constructie amplasata pe malul marii si altfel comportandu-se o constructie situata in buricul unui targ de munte, si materialele din care este executata constructia.   

O alta conditie preliminara inceperii montarii sistemului termoizolator este verificarea suprafetelor. Este de preferat ca planeitatea suprafetelor pe care urmeaza a fi montate placile de polistiren, sa aiba denivelari mai mici de 1-2cm atat pe directie verticala cat si orizontala. In caz contrar se aplica o tencuiala grosiera pentru regularizarea suprafetei respective, ceea ce va asigura un ritm mai rapid pentru lipirea placilor termoizolante si o mai buna fixare a diblurilor.
Inainte de inceperea lucrarilor de anvelopare a cladirii se va proceda la protejarea fatadei exterioare. Este necesar ca structura cladirii sa fie complet uscata pentru a obtine rezultatele scontate prin termoizolare.

MontarePolistiren

 

Din ce este alcatuit un termosistem?
1.    tencuiala adeziva / strat adeziv mineral sau acrilic, pentru lipirea placilor de polistiren
2.    placile de polistiren
3.    dibluri rozeta pentru polistiren, pentru ancorarea placilor in structura
4.    tencuiala exterioara care inglobeaza plasa de rezistenta
5.    tencuiala decorativa care se aplica peste un grund, ce are rolul de a asiguralegatura dintre intre stratul de tencuiala exterioara armata si tencuiala decorativa
 

   

 

 tabel2

Care sunt pasii de montare a termosistemului?
Pregatirea suprafetei inainte de inceperea anveloparii.
Daca la inspectarea suprafetelor pe care se va aplica termosistemul se constata existenta vreunui strat care nu mai prezinta aderenta (tencuieli dezlipite, mai ales in cazul cladirilor vechi) acesta se va indeparta, iar suprafata respectiva va fi remediata corespunzator. Asigurarea verticalitatii si orizontalitatii (planeitatea) tuturor fatadelor cladirii. In caz ca planeitatea este necorespunzatoare, prezentand denivelari mai mari de 1-2cm se va aplica o tencuiala grosiera pe fatada respectiva, asigurand astfel un consum mai mic de adeziv pentru lipirea placilor XPS, un ritm mai rapid pentru lipirea placilor termoizolante si o mai buna fixare a diblurilor.  In cazul in care planeitatea a fost corespunzatoare, pentru asigurarea lipirii placilor termoizolante se recomanda aplicarea unui strat adeziv mineral sau acrilic.
Montarea soclului suport
Fixarea corecta a profilului de inceput este foarte importanta deoarece influenteaza o aplicare uniforma si sanatoasa a placilor termoizolante. Profilul de soclu trebuie sa corespunda ca grosime dimensiunilor placilor de polistiren extrudat XPS indicate in proiect si se va fixa cu dibluri speciale la 20 cm sub nivelul primei pardoseli. Profilul de plinta trebuie sa respecte linia suprafetei pe care este fixat. Eventualele goluri ce apar intre profil si fatada se vor umple cu pene din plastic astfel incat sa se asigure stabilitatea liniara a profilului.
    
Montarea placilor XPS prin lipire punctuala si sub forma de banda si prin lipire continua
Pasul urmator in realizarea termoizolarii este lipirea placilor de polistiren. Aceasta operatie se poate efectua prin doua metode, insa ceea ce este important in ambele situatii este ca materialul adeziv sa nu se reverse pe margini dupa aplicare si lipire. In caz contrar va fi indepartat imediat.

 1.Lipirea punctuala si sub forma de banda consta in aplicarea mortarului de lipire (adezivul) pe placile de polistiren XPS in modul urmator: sub forma de banda in lungul marginilor, iar zona de mijloc se va aplica punctual. Adezivul trebuie sa acopere cel putin 40% din suprafata de placii de polistiren ce urmeaza a fi lipita. Consumul recomandat este de cca 4-5 kg de adeziv pe m2.


Aranjarea placilor termoizolante
Dupa aplicarea adezivului pe spatele placii de polistiren XPS, acestea este sprijinita si fixata in profilul soclului suport si lipita de perete. Se va relua operatia cu urmatoare placa de polistiren XPS, avand grija ca intre placi sa nu ramana goluri. In cazul in care se constata prezenta unor interspatii, placa de polistiren se va impinge usor in lateral pana la inchiderea rostului. Trebuie efectuate verificari de planeitate cu ajutorul riglei si ajustarea diferentelor de nivel intre placi inainte ca adezivul sa se usuce.

Ancorarea placilor de polistiren cu ajutorul diblurilor
In afara de lipire este necesara ancorarea placilor XPS pentru a asigura o durata de viata indelungata si performante corespunzatoare pentru anvelopa cladirii. Astfel, trebuie folosite elemente de prindere mecanica, si anume dibluri. Aplicarea diblurilor se va face dupa 24 de ore de la lipire. Pentru stabilirea tipului, numarului si a lungimii diblurilor se va tine cont de inaltimea cladirii si de caracteristicile fatadei.
Pe placile XPS care au fost lipite se fac gauri pentru capetele diblurilor. Apoi, cu o bormasina se executa gauri in perete, lungimile gaurilor trebuind sa fie cu 1 cm mai adanci decat lungimea diblului. De asemenea, trebuie sa aveti grija ca diametrul burghiului sa fie egal cu diametrul diblului. Pentru suprafete din beton armat, se poate alege diametrul burghiului cu 1 mm mai mare decat diametrul diblului.

Aplicarea straturilor de tencuiala exterioara
Primul strat de tencuiala se va aplica dupa cel putin 24 de ore de la lipirea placilor pe placile XPS cu ajutorul unui spaclu de otel. Apoi se ingroapa usor plasa de rezistenta in acest prim strat de tencuiala; imediat dupa aceasta operatiune, se aplica un nou strat de tencuiala cu ajutorul unui spaclu dintat de 3x3 mm. Aplicarea se poate face orizontal sau vertical, asigurandu-se o grosime omogena a tencuielii. In asa-numitele puncte slabe ale fatadei (de exemplu, marginile ferestrelor sau ale usilor) se va aplica suplimentar inca o plasa de rezistenta. Plasa suplimentara de rezistenta nu trebuie sa se ingroape in primul strat de tencuiala si nici sa deranjeze plasa principala. De aceea trebuie sa asteptati ca primul strat de tencuiala sa inceapa sa lase apa, dar sa nu se usuce complet (timpul de asteptare depinde de conditiile atmosferice). Dupa aranjarea plasei suplimentare se trece imediat la aplicarea celui de-al doilea strat de tencuiala.

Strat inferior cu rezistenta mecanica mare
Soclul si parterul cladirilor (pana la o inaltime de 1-1,2 m) are nevoie de un sistem termoizolant compus din materiale rezistente la factorii externi. Termoizolatia soclului cladirii este supusa in special unor factori foarte duri cum ar fi: umiditatea transmisa de sol, apa, ploaia, loviturile sau presiunile mecanice, acidul humic, etc.
Pentru a asigura rezistenta necesara, se monteaza o plasa de sarma, prevazuta cu distantiere si fixata mecanic de perete cu dibluri. Peste plasa de sarma se aplica un stratul de tencuiala clasica sau prefabricata, strat de tencuiala ce trebuie sa fie la acelasi nivel cu cel al tencuielii de la nivelele superioare ale cladirii (unde se regaseste plasa normala de rezistenta), inchizand astfel tencuiala fatadei. Din acest motiv, placile XPS lipite in zona respectiva trebuie sa aiba o grosime cu cca 1 cm mai mica fata de restul placilor.


Aplicarea ultimului strat cu rol decorativ
Inainte de aplicarea ultimului strat cu rol decorativ (tencuiala decorativa poate fi minerala sau acrilica), trebuie sa asteptati ca stratul de tencuiala armata sa se usuce complet. Este important ca uscarea stratului de tencuiala decorativa sa nu fie accelerata de conditii meteo nefavorabile (vant puternic sau temperaturi ridicate) deoarece acestea produc fisuri in material, in timp erodand si degradand tencuiala.
La fatadele mari, aplicarea tencuielii decorative trebuie realizata fara intrerupere; din aceasta cauza trebuie avut in vedere ca numarul de angajati sa fie suficient. In caz contrar, in portiunile unde au existat discontinuitati, vor ramane urme inestetice. In zonele unde sunt necesare terminatii (intre etajele fatadelor, etc.), se va aplica neaparat o banda protectoare care sa delimiteze portiunea respectiva.
Tencuiala decorativa, de tip mineral sau acrilic, se aplica pe suprafata respectiva cu ajutorul spaclului, grosimea stratului depinzand de tipul de tencuiala decorativa si de marimea suprafetei pe care urmeaza a fi aplicata. Inainte de uscare, pe suprafata de tencuiala decorativa se creeaza o textura model cu ajutorul unui spaclu de plastic.
Tencuiala decorativa acrilica are culoarea sa intrinseca (proprie). Tencuiala decoravita minerala este de culoare alba si este necesara aplicarea peste aceasta a unui strat de vopsea pentru a obtine culoarea dorita, vopsea care trebuie sa nu contina solventi. Vopseaua se va aplica numai dupa 4-7 zile.

    

UA-47437005-3